fizikusok - matematikusok oldala
Névjegy

Fizikát kedvelők oldala

 

 
Matematika
 
Fizika
 
Geometria
 
Algebra
 
Kinematika
 
Programozás
 
Pedagógia
 
Zrinyi Ilona Gimnázium
 
Minisztériumok
 
Magyar Tudományos Akadémia
 
OFOE
 
Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézet
 
Állami Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet
 
KFKI
 
Fizikai kisérletek
 
Miskolc Önkormányzata
 
TÁKISZ
 
Menetrend
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Hírek
Hírek : Inverz Kinematika

Inverz Kinematika

  2004.12.29. 14:32

Forgattyú készítés

Inverz kinematika II.

Folytatva az inverz kinematikát, most egy forgattyút készítünk. Elõször is készítsük el a mellékelt ábrán látható alakzatot, ami a cylinder és a box segítségével elkészíthetõ. A rúd, a bal oldali hengeren fog elfordulni, vagyis ott lesz a forgáspontja. A rúd másik vége pedig a tárcsához lesz "rögzítve" az ott látható csappal. Ha kicsit élethûbbet szeretnénk csinálni, akkor a rúdba készítsünk "vájatot", amiben a csap mozogni tud.
A rúd forgáspontját helyezzük a henger középpontjába (Hierarchy/Pivot). Lényegében más objektumnál nem kell állítani a pivot ponton. A csapot Link-kel fûzzük a tárcsához. A mozgások beállításához szükséünk van a csontokra, amit a Create/System-ben találunk. A csont létrehozása elõtt, kapcsoljuk ki a csontnál, a Create End Effector-t. Az elsõ csontot úgy hozzuk létre, hogy a rúd forgáspontjába kattintsunk, majd a csapra. Így létrehoztunk egy csontot, aminél a rúd forgáspontjába elhelyezkedõ bone a szülõ, míg a csapnál lévõ a gyermek. Jelöljük ki a csapnál lévõ csontot, majd Link-kel kössük össze a rúddal. Ekkor eltûnik a két csontot összekötõ rész. A rúd forgáspontjában elhelyezkedõ bone-t pedig, a forgáspontban lévõ hengerhez Link-keljük. A következõ, egyben az utolsó csontot úgy hozzuk létre, hogy az elsõ pontját a tárcsa középpontjába, a másodikat pedig a csaphoz helyezzük el. A tárcsát Link-kel kapcsoljuk össze az elõbb létrehozott csonttal (ami a csapnál helyezkedik el). Jelöljük ki azt a csontot, amit a legelsõ csontlétrehozásnál hoztunk létre és a csapnál helyezkedik el. Lépjünk át Hierarchy/IK panelra és a Bind to Follow Object-nél a Bind gombot benyomva, válasszuk ki azt a csontot, amit a második csontrendszernél készítettümk és a csapnál helyezkedik el. Ezzel a mûvelettel már végeztünk is az IK kapcsolat létrehozásában. Nyomjuk be az IK kapcsolót és fogjuk meg az utoljára létrehozott csontrendszerbõl azt a csontot, ami a csapnál helyezkedik el és mozgassuk a tárcsának megfelelõen körbe, körbe. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tárcsának forognia kell, és a rúdnak pedig követnie kell a csapot. Ha a rúdba létrhoztunk egy "vájatot", akkor az most szépen látszik, hogy a csap a vájatban mozog.

Forrásfile:
ik2.zip (11 KB)

 
Miskolc
 
Ajánlott oldalak
 
Híres emberek
 
Átszámítások
 
Egyetemek
 
Gimnáziumok
 
Felvételi
 
Tételek
 
Pályázatok
 
Elektronikus Könyv kereső
 
Tanszerek
 
Tudomány és Társadalom
 
Webkamerák
 
Dák-meló
 
Időjárás
 
Térkép
 
Szerkesztőnek
 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!